Skeviks historia
Skeviks Gård bjuder på en spännande historia där rötterna går tillbaka ända till 1500-talet, då bonden Peder drev lantbruk med sina djur och sina grönsaker.
Därefter har sekten Skevikarna bott här samt att Friluftsfrämjandet drev en här en plats för rörelse och motion tills i början på 80-talet, då anläggningen fick sina första hotellrum.
Idag drivs gården som en hotell- och konferensanläggning där gäster skall uppleva hela historien, med både självhushållande lantbruk, rörelse och motion samt möten människor emellan.
Idag används den lodräta bergväggen flitigt av bergsklättrare och vi erbjuder våra sällskap både tipspromenad och fackeltåg dit. Efter Skevikarnas period på Skevik, under 1700- och 1800-talet, har det varit fattighus och jordbruk.
Året 1983 förvärvade Kjell Nilsson gården av KF. Familjen Nilsson byggde hotellrum och skapade mötesrum i både befintliga byggnader och nya byggnader uppstod. Många företag och organisationer hittade till Skeviks Gård och fick uppleva möten, utbildningar, god mat och rekreation på denna vackra plats.
Flink & Partners och tar också över hela driften av hotell och konferensanläggningen.
Ägare och ledning beslutar att Skeviks Gårds profil skall vila på 5 hörnstenar – Här– och närproducerade råvaror, Träning & Rörelse, Skärgårdsmiljön, Bemötandet samt Mötet mellan människor.
Ett utegym byggs – precis nere vid vattnet ligger det. Tillgängligt året om, dygnet runt för den träningssugne. Även kajaker och cyklar som gäster får låna införskaffas En motionsslinga om 2 km märks upp kring markerna på gården. Här får gästerna både rörelse, motion och frisk luft. Även vacker utsikt över både Skevik, Skärgården och Värmdö .
Samarbete etableras med Stefan Eriksson – Årets Kock 2005 och hans företag Råvaran AB, för att se på hur tänket skall utvecklas för framtiden när det gäller valet och utvecklingen av råvaror. Ett drygt 600 kvm grönsaksland anläggs 2014, där det odlas en mängd grönsaker. Under perioden Juli-oktober första året så skördar man ca 1 ton grönsaker. Gästerna på Skeviks Gård får njuta av bland annat rotfrukter, sallader av olika slag, olika örter, lökar, bönor, zuccini och pumpor från egen odling.
Under våren 2014 flyttar även ca 30 Hedemora hönor in och tre tuppar. Resultatet blir egna ägg som används på olika sätt i vår matlagning. Ibland blir det till frukost och ibland till goda maträtter på våra lunch och middagsmenyer.
Två stora badtunnor införskaffas, med plats för 12 personer i varje. De placeras med vacker utsikt över Skeviken.
Ännu en inspirerande mötesplats finns nu på gården. Skeviks Gårds vinlista blir 100% ekologisk & ölen tas till 90% från det lokala bryggeriet Värmdö Bryggeri.
Samarbete etableras med flera duktiga och välrenommerade personer och företag inom träning, hälsa och rörelse. Bland annat knyts ett samarbete med den duktige PT:n & Hälsoutvecklaren Mårten Nylén samt även företaget Team Snabbare. Möjlighet finns nu för våra gäster att boka bra träningspass och föreläsningar med bland annat dessa.
Skeviks Gårds egna djur flyttar in sommaren 2015. Syftet med djurhållningen är att skapa biodynamisk mångfald med svenska utrotningshotade lantrasdjur som skall leva och avlas på gården. Köttet som dessa djur ger går såklart oavkortat till köket på Skeviks Gård och mer närproducerat kött än så är svårt att få. Bland annat är det åtta kor av sorten Rödkulla kor och dess kalvar samt en tjur som flyttar in. Även 15 stycken Klövsjöryor med sina lamm samt en bock flyttar in, liksom även fyra kultingar Lindrödesvin. Genom åren förändras djurhållningen med både fler och färre djur. Idag, 2018, finner man grisar & höns på gården året runt, medans bin och andra djur ibland betar våra marker.
Ett inomhus gym etableras i charmiga huset Härbret. Här finns både motionsmaskiner och styrkemaskiner för den som hellre är inomhus och tränar. Tre microgym etableras i anslutning till våra tre boendehus. Här finner man gymmattor, pilatesbollar, hantlar, hopprep, kettlebells och balansbrädor. Syftet är att göra träningen ännu mer tillgänglig för våra gäster. Redskapen lånar man ut i naturen eller in på sitt hotellrum – precis vad som passar sig själv för tillfället… och kanske vädret.
Skeviks Gård helrenoverar både kök och restaurang under 2015, som får ett helt nytt utseende. Bland annat blir restaurangen större. Kontakt med köket och kockarna ges med hjälp av en stor öppning till köket. Köket glänser fint och är större och mer lättarbetat. Nya möjligheter för ytterligare stordåd skapas för fantastisk mat med fantastiska råvaror. Under 2016 renoveras några av hotellrummen.